/ Gulliver/Getty Images
Турският президент посети „Света София”, където се запозна отблизо с подготвителната работа за първото богослужение след превръщането на храма отново в джамия
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети „Света София” в Истанбул, където се запозна отблизо с подготвителната работа за първото богослужение след превръщането на храма отново в джамия и сподели снимки в Tуитър.

Турският посланик у нас: В никакъв случай архитектурният облик на „Света София“ няма да се променя

На 10 юли Върховният административен съд на Турция отмени решението от 1934 г. за превръщането на Света София в музей. Веднага след това Ердоган обяви, че е подписал указ за превръщането на катедралата в джамия и началото на мюсюлмански религиозни служби там. Те ще започнат на 24 юли.

Ердоган придружи снимките само с една дума: "Света София" ....”. Съдейки по фотографиите, вътрешността на катедралата не е претърпяла никакви промени. Турският лидер беше придружен от министъра на културата и туризма на Турция Мехмет Ерсой и губернатора на Истанбул Али Ерликая, министъра на вътрешните работи Сойлу и ръководителя на департамента по религиозни въпроси Али Ербаш, съобщава Анадолската агенция.

Гърция се обръща към Вселенския патриарх за „Света София“

Ерсой и Ерликая информираха Ердоган за подготвителната работа за първата молитва. "Света София" е основана от християнския император Юстиниан и открита на 27 декември 537 г. В продължение на около хиляда години катедралата е била най-големият храм в християнския свят.

След превземането на Константинопол от османците и падането на Византийската империя през 1453 г. катедралата е преобразувана в джамия, но през 1934 г. с указ на основателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк „Света София” е превърната в музей и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.
БГНЕС