/ Gulliver/Getty Images
"В никакъв случай архитектурният облик на "Св. София" няма да се променя", каза на пресконференция посланикът на Турция у нас Айлин Секизкьок.

Гърция се обръща към Вселенския патриарх за „Света София“

Тя направи среща с медиите по повод четвъртата годишнина от осуетения опит за преврат в Турция. Осъзнаваме колко са ценни мозайките и иконите, които се намират в "Св. София".

Ще се покаже цялата взискателност при опазването и съхраняването на храма, посочи посланик Секизкьок в отговор на въпрос, свързан с промяната на статута на храма "Света София" в Истанбул от музей в джамия.

По думите на посланика, това по никакъв начин няма да повлияе на статута, който "Св. София" заема в списъка на ЮНЕСКО, тъй като ще се вземат всички необходими мерки за опазването й. Предвидено е на 24 юли за първи път да бъде отворена за богослужение и необходимата подготовка за това се прави.

Турция отговори на ЕС за „Света София“

Мерките, които ще се предприемат, ще дадат възможност от една страна на туристите спокойно да посещават храма отново, както преди, а от друга страна за богомолците, които извършват петдневна молитва, ще бъдат осигурени необходимите условия, обясни турският дипломат.

Тя определи храма "Св. София" в Истанбул като бисер, реликва - както за Турция, така и за целия свят. В продължение на 500 години той беше опазен с голямо внимание и старание.

ЕС е срещу превръщането на „Света София” в джамия

Ако не бяхме показали това чувствително отношение към опазването на храма, може би към днешна дата той нямаше да е в това състояние, в което се намира, каза посланик Секизкьок. Тя добави, че осъзнават символичното историческо значение на този храм, на архитектурната ценност, която представлява.
БТА