Борисов и генсекът на ЕНП Лопес разговаряха в Брюксел
Борисов и генсекът на ЕНП Лопес разговаряха в Брюксел / БГНЕС/ЕРА
Премиерът Бойко Борисов проведе в Брюксел среща с генералния секретар на Европейската народна партия Антонио Лопес, с когото обсъдиха коронавирусната заплаха.

„Европа показа, че може да бъде единна и силна, когато е изправена пред невиждана в историята заплаха. Няма да е преувеличено ако кажем, че именно правителствата от ЕНП имаха ключова роля в изготвянето на спасителния план за ЕС и успешно управляваха пандемията в своите страни. В тази връзка няма как да не Ви поздравим за навременните здравни и икономически мерки“, заяви Антонио Лопес.

Той изрази задоволството си от приемането на България в чакалнята на Еврозоната и Банковия съюз.

„Няма съмнение, че влизането в ERM II е признание за успешно проведените реформи в страната. Сигурен съм, че ще извървите пътя докрай. Така ще се гарантира не само траен икономически просперитет, но и ще се повиши значително качеството на живот за гражданите“, коментира генералният секретар на ЕНП.

Двамата отчетоха, че докладът на ЕК за България е обективен, а констатираните в него конкретни резултати в борбата с корупцията са добра отправна точка за надграждане на постигнатото. Българският премиер отново подчерта, че страната ще се съобрази с абсолютно всички препоръки както на Европейската комисия за гарантиране на върховенството на закона, така и на Венецианската комисия за завършване на съдебната реформа.

Генералният секретар на ЕНП поздрави председателя на ГЕРБ за убедителната победа на частичните местни избори в България.
„Вижда се, че легитимно избраното българско правителство и управляващо мнозинство се ползват с обществена подкрепа. Разбира се, чуваме и исканията на протестиращите. Ние уважаваме техния глас и смятаме, че редовните парламентарни избори през месец март са най-доброто място да се определи кой ще управлява България в следващите години“, каза Антонио Лопес.