Oтпадането на мониторинга над България може да ускори приемането ни в Шенген. Това заяви евродепутатът от ЕНП Емил Радев. Той припомни, че според всички европейски политически сили страната ни е изпълнила препоръките и надзорът над правосъдието и вътрешния ред трябва да бъде свален.

„Всички големи политически сили изрично подкрепиха свалянето на мониторинга за България”, изтъкна Емил Радев и благодари на колегите си от българската делегация в ЕП, с които са работили съвместно за отпадането на механизма. „Работим заедно и по други важни каузи като приемането на България в Шенген и виждаме, че когато действаме единно, защитавайки интересите на страната ни, постигаме успех”, отбеляза Радев.

Позицията на властта: Мониторингът на България трябва да падне (ВИДЕО)

„Но ние, представителите на България в европарламента, винаги сме настоявали да има общ мониторингов механизъм - да се види свобода на медии, така че да се правят препоръки за всяка една членка, а не само да сочат с пръст България и Румъния”, каза още той и изтъкна, че страната ни е изпълнила всички 17 изисквания от 2017 г., които са били необходими за премахването на мониторинга.