Египет предупреди, че няма да позволи нов пробив на границата си с Ивицата Газа
Египет предупреди, че няма да позволи нов пробив на границата си с Ивицата Газа / netinfo

Египет ще се противопостави на нови опити на палестинците да пробият границата му с Ивицата Газа, предупреди говорител на президента Хосни Мубарак. Той обвини палестинците, Израел и Европейския съюз за хаоса на границата миналия месец, предаде Асошиейтед прес.

След среща между Мубарак и върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Хавиер Солана говорителят Сулейман Ауад заяви пред репортери, че Египет е позволил на палестинците да преминат границата заради хуманитарните им страдания и отварянето на процепи в граничната стена е било реакция срещу израелската блокада. "Това няма да се повтори никога", предупреди Ауад.

"Египет е уважавана страна, границите й не могат да бъдат нарушавани и войниците й не бива да бъдат замеряни с камъни", допълни той. Израелската служба за вътрешна сигурност Шин Бет изрази днес опасения, че в ивицата Газа са влезли бойци и са били внесени оръжия след отварянето на пролуки в граничната стена с Египет, предаде ДПА. Директорът на Шин Бет Ювал Дискин предупреди израелското правителство, че боеприпаси, материали за направа на ракети, както и модерни оръжия, са били внесени в Ивицата Газа от палестински бойци след започналия на 23 януари хаос по границата с Египет.

Според неназовани източници Дискин е информирал министрите, че обучавали се в Иран бойци са се върнали в Ивицата Газа и на Синайския полуостров.