Един от мъчителите на сестрите готов да се яви на разпит у нас
Един от мъчителите на сестрите готов да се яви на разпит у нас / netinfo
Джума Мишери, един от най-жестоките мъчители на медицинските сестри в Либия е готов да дойде в България, за да се защитава в делото срещу него и още 10 либийци за изтезанията на сънародничките ни. Съдът в Триполи отложи днес за 25 март делото за клевета срещу тях.

Ако ме викнат пред съда в България, ще дойда да се защитавам, заяви един от мъчителите на сестрите в Либия Джума Мишери. Той не се притеснява, че ако дори стъпи в България или в която и да е членка на Европейския съюз, може да бъде арестуван. „Невинен съм”, отсече той.

Освен него на третото заседание на Районния съд в Триполи присъстваха още двама от мъчителите на българските медицински сестри Абдулмаджид Шол и Осама Уейдаб. Те категорично отказаха да коментират каквото и да било, но не се отделяха от Идрис Лага и Рамадан Ал Фитури от Асоциацията на заразените със СПИН деца от Бенгази. Те присъстваха в съда като зрители.

Заседанието започна в 14:00 часа, като този път защитници на медиците Осман Бизанти и Тухами Туми си бяха по местата още в началото. С тях беше и Хари Хараламбиев, който още не е конституиран по това дело. Адвокатът на Абдулмаджид Шол, Амузи Халифа, поиска към него да се присъедини още един юрист и потърси по-активна роля на прокуратурата в това дело, тоест то да не е само граждански процес. Съдията обаче не даде вид, че приема искането.

Делото беше отложено за 25 март, за да бъдат прикрепени към него материалите от т.нар. офицерско дело. По него мъчителите бяха оправдани окончателно миналата година. Съдията постанови и прокуратурата да не пречи на защитата на сестрите и на палестинеца Ашраф, за да се запознае подробно с доказателствените материали срещу тях по делото за клевета. Всички подробности сестрите ще трябва да разберат едва при свиждането при тях на адвокат Харламбиев, което ще бъде утре, защото днес отново нямаха преводач в съдебната зала.

„Като глухи на сватба бяхме”, каза Валя Червеняшка. Всички бяха недоволни, че за пореден път не име дадоха думата. Разказаха само пред журналисти подробности от мъченията върху тях. „Седеше ми върху гърдите със стоте си килограма и се друсаше отгоре след като ме бяха уморили вече с ток”, каза Кристияна Вълчева за новопоявилия се в съда Осама Уейдаб. „Имах страшни болки и бях гноясала от ухапванията от бръмбарите, които Шол ми слагаше по тялото”, разказа пък Валя Червняшка.

Сестрите благодариха сърдечно на децата от Пазарджик, които са им изпратили цял кашон с мартеници и писма по случай 8 март.

Изявлението на либийския офицер Джума Мишери, че е готов да дойде в България и да се яви по делото за мъченията срещу българските медицински сестри, е фриволно. Това заяви пред Дарик адвокат Хари Харамбиев. „Не вярвайте на думите на Джума Мишери, той няма да има куража и доблестта да отговаря за престъпните си действия!”, коментира още адвокатът. Той съобщи още, че ще бъде конституиран като защитник на медицинските сестри по делото, което либийските офицери водят срещу тях и ще представлява интересите им по време на следващото заседание на съда на 25 март.