Борис Джонсън
Борис Джонсън / Gulliver/Getty Images
Британският премиер Борис Джонсън съобщи, че спортните зали, магазините за нехранителни стоки, фризьорски и козметични салони ще могат отново да подновят работа след края на националната карантина в Англия на 2 декември. Ще се промени и силно критикуваният вечерен час за заведенията, предаде Ройтерс.

"Преодоляхме един етап и резултатите са видни. Трябва да устоим на вируса докато тестването и ваксините дойдат на помощ и намалят нуждата от ограничения", заяви Джонсън, цитиран от Франс прес, представяйки пред депутатите в парламента плана си за излизане от едномесечната карантина.

Влязлата в сила на 5 ноември карантина ще приключи на 2 декември и няма да бъде удължена, както се планираше първоначално. Вместо нея ще бъде върната тристепенната система на локални ограничителни мерки, която действаше през октомври, посочи министър-председателят, цитиран от ТАСС.

Сега в Англия, където живее 84 процента от 66-милионното население на Великобритания, са затворени пъбове, ресторанти, фризьорски салони, кина, фитнес клубове, както и магазините - с изключение на тези за стоки от първа необходимост. Разрешени са срещи на не повече от двама души, които не живеят заедно, и то само на улицата. Жителите на Англия могат да излизат само за да отидат на работа, на училище, на пазар или до аптека. Може да се излиза също, за да спортува индивидуално или за оказване на помощ на други хора.
БТА