Държавни служители и транспортни работници стачкуват заедно във Франция
Държавни служители и транспортни работници стачкуват заедно във Франция / БГНЕС
Социалните протести във Франция днес се очаква да достигнат връхната си точка, след като към транспортните работници, които стачкуват от една седмица, ще се присъединят и държавни служители, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

Никога до този момент от избирането му за президент преди шест месеца Никола Саркози не се бе сблъсквал с такъв протест срещу политиката му на липса на диалог и реформи.

Синдикатите на работещите в държавния сектор 5,2 милиона служители свикаха 24-часова стачка, за да получат увеличение на заплатите и в знак на протест срещу предвидените съкращения на 22 900 работни места през 2008 година. Очаква се протестите да обхванат цялата страна, отбелязва Франс прес.

Очаква се към протестните действия да се включат болниците, пощите, определени сектори на енергетиката, финансовият сектор, данъчните и митническите служби, секторът на образованието, летищата Еър Франс (Air France), въздушните диспечери) и Франс телеком (France Telecom). Няма да има и вестници в будките заради протест на разпространителите и печатарите. Синдикатите предвиждат "силна мобилизация", като в училищата се очаква 50 процента от персонала да стачкува.

Въпреки че броят на стачкуващите постоянно намалява от началото на протеста (вчера стачкуващите железопътни работници бяха 26,2 процента), железопътният трафик ще остане затруднен, както и движението на крайградските влакове и метрото в парижкия регион.