Движението на урагана Санди може да се проследи в реално време по интернет
Движението на урагана Санди може да се проследи в реално време по интернет / снимки: Reuters

Ураганът Санди е на 180 км югоизточно от Атлантик Сити, в щата Ню Джърси и на 285 км югоизточно от град Ню Йорк и се очаква да удари американския бряг рано тази вечер (местно време), предаде Ройтерс, като цитира Националния център за ураганите (НЦУ).

„Санди се придвижва на северозапад със скорост около 44 км/ч. Това ще продължи през следобедните часове и рано вечерта ураганът ще достигне сушата, след което през нощта ще завие на запад-северозапад”, гласи бюлетин на Центъра за ураганите. Очаква се той да премине в характерен за зимата фронт с ниско налягане, се посочва в бюлетина.

Близо 11 000 полета - заминаващи и пристигащи - бяха анулирани на американски летища, блокирайки придвижването на десетки хиляди пътници. Причината за тази мярка е приближаващият ураган Санди, съобщи АФП. В Ню Йорк, Филаделфия и Вашингтон метрото е затворено, спрени са автобусите и влаковете, допълва агенцията.

Движението на урагана Санди може да се проследи в реално време по интернет
netinfo

От неделя броят на анулираните полети стана близо 17 000 и цифрата би могла да нарасне с приближаването на урагана, който се очаква да достигне сушата тази вечер с поройни дъждове, бурни ветрове и снеговалежи, когато се срещне със студения северен фронт.

Според Евроконтрол, организацията, натоварена със сигурността на въздушния трафик, чиято централа се намира в Брюксел, около 300 трансатлантически полета са анулирани от обичайните 500 дневно. Евроконтрол прогнозира обстановката да се нормализира едва към сряда. В Далечния Изток японските компании също анулираха полетите си за Ню Йорк и Вашингтон. Същата мярка приложиха и Еър Индия, и Пакистан интернешънъл еърлайнс.

Жителите на североизточното крайбрежие на САЩ не бива да напускат домовете си заради приближаването на урагана Санди, чието движение могат да следят в реално време по интернет благодарение на множеството уебкамери в района, предаде АФП. Камери, използвани обикновено за реклама на туристически забележителности, сега заснемат разразяването на урагана до източния бряг на Северна Америка от Вирджиния Бийч в щата Вирджиния до Бруклин в щата Ню Йорк.


Движението на урагана Санди може да се проследи в реално време по интернет
netinfo

Няколко камери са насочени към строящите се кули на Световния търговски център в Манхатън. Мнозина граждани също качват в интернет записи на урагана. Част от камерите в Ню Джърси, където се очаква ураганът да премине през нощта срещу вторник, имат технически проблеми, посочва АФП.

Ураганът може да се проследи в реално време и в някои социални мрежи, а интерактивна карта на атмосферната депресия е качена в Google.

Движението на урагана Санди може да се проследи в реално време по интернет
netinfo

Президентът на САЩ Барак Обама призова американците да се подготвят за урагана Санди и да следят предупрежденията на властите, предадоха световните агенции. „Това ще бъде голяма и силна буря и мисля, че навсякъде по Източното крайбрежие всички правят нужните приготовления”, каза Обама след кризисно заседание в Белия дом.

По думите му ураганът, който се приближава към източните брегове на САЩ, ще засегне милиони хора. Той прикани гражданите да следват указанията на властите за това дали да се евакуират или не и да бъдат подготвени, че ще е необходимо много време, за да се разчистят пораженията от бурята.

Обама каза, че е разговарял с губернаторите на всички щати, попадащи в обсега на урагана, и изрази увереност, че съответните служби са готови да се справят със ситуацията.

Движението на урагана Санди може да се проследи в реално време по интернет
netinfo

Републиканският кандидат за президент на САЩ Мит Ромни отмени планирани за днес и утре предизборни изяви заради урагана Санди, който доближава източното крайбрежие, предадоха Ройтерс и ДПА. Предизборният екип на Ромни каза, че решението е взето като проява на „чувствителност към милионите американци на пътя на урагана”.

Ромни планираше предизборни изяви в Уисконсин по-късно днес и в Айова и Флорида утре. Тези щати не са на пътя на урагана, но кандидатът на републиканците не иска да го приемат като човек, който се фокусира само върху кампанията в момент, когато страната е заплашена от природно бедствие.

 

Движението на урагана Санди може да се проследи в реално време по интернет
netinfo

Ураганът Санди би могъл да нанесе щети за 10 до 20 млрд. долара и да донесе на застрахователите загуби от 5 до 10 млрд. долара, сочат предварителните оценки на специализираната компания Екекат, цитирана от АФП.

За сравнение щетите, нанесени от урагана Айрин през 2011 г., бяха оценени на 10 млрд. долара, а от Айк, който удари САЩ през 2008 г. - на 20 млрд. долара за икономиката, припомня компанията. Ураганът Катрина, който опустоши Ню Орлиънс през 2005 г., струваше между 40 и 66 млрд. долара за покриване на нанесените щети, превръщайки се в най-скъпото бедствие в историята на природните катастрофи. / БТА

Движението на урагана Санди може да се проследи в реално време по интернет
netinfo