/ istockphoto.com
Полският премиер Доналд Туск по време скорошно на кризисно правителствено заседание обвини бобрите за изострянето на проблемите с наводненията в Централна Европа, причинени от проливни дъждове, които отнеха живота на най-малко 16 души и наложиха евакуации в Полша и Чехия. Той подчерта опасенията си за безопасността на язовири и диги, които според него са застрашени от дейността на тези животни.

Туск призова за бързи действия за справяне с бедствието, като призова общините бързо да докладват за нуждите си, както и да наблюдават отблизо състоянието на водоемите. Значителна част от речта му обаче беше посветена на бобрите, като Туск предположи, че тези създания са едни от виновниците за бедствието и че са необходими действия срещу тяхното присъствие в близост до предпазните насипи.

Бобрите изграждат свои язовири за защита и подслон, но някои изследователи, с които Туск е съгласен, казват, че така животните могат да повредят речните брегове, да отслабят дигите и да причинят натрупване на вода, увеличавайки риска от наводнения.  Гризачите също увреждат дигите, предназначени да предпазват териториите от наводнения, което кара правителството да обмисли предприемането на бързи мерки за справяне с проблема.

Понякога трябва да избирате между любовта към животните и безопасността на градовете и селата и стабилността на язовирите“, каза Туск във Вроцлав, цитиран от полското издание “Онет”, добавяйки, че инфраструктурата трябва да бъде защитена от бобри. “Направете всичко възможно, а аз ще защитя решенията”, допълни полският премиер.

Полското издание на “Нюзуик” припомни за наводнението в страната от 2010 г., когато по заповед на министъра на вътрешните работи Йежи Милер беше нареден отстрел на бобрите, живеещи в близост до насипи в Западнопомеранското войводство. „Възнамерява ли този път премиерът Туск да издаде подобна заповед и да изисква нейното изпълнение?“, пита изданието и само си отговаря: „Все още не знаем решението му, но тонът, с който говори, ни кара да се страхуваме за съдбата на бобрите на река Одер“.

Според “Политико”, както често се случва след природни бедствия, политиците търсят изкупителна жертва за проблемите, и такава в случая с Полша се оказаха бобрите. “Време е лидерът на полската опозиция Ярослав Качински да отстъпи, Доналд Туск си има нов архивраг”, допълва медията. Анджей Чех, еколог и експерт по бобрите, коментира пред изданието, че думите на Туск са „глупости“ и обвини правителството на Варшава, че използва бобрите за „чисто политически“ цели.

Евентуалното разрешение за отстрелване на бобрите би било приветствано от  ловците и фермерите, които са традиционни избиратели на коалиционния партньор на Туск, агро-консервативната Полска народна партия, отбелязва  “Балтик Нюз Нетуърк”. Земеделците често се гневят на бобрите, защото понякога тяхната дейност наводнява полета и посеви. Същевременно ловците са заинтересовани да подобрят лошия си обществен имидж, като се представят като спасители и решаващи проблеми, а освен това се надяват да получат парите на данъкоплатците за отстрел на бобри, както се случи с глиганите по време на кризата с африканската чума по свинете.

Депутатът от опозицията „Право и справедливост“ Марчин Оцепа, говорейки в парламента, се подигра на Туск за забележките му относно бобрите. „Доналд Туск ще обвини всеки друг, но не и себе си и това понякога е гротескно, както в случая с обвиняването на бобрите за наводненията. Нима тези бобри са виновни за бурята „Борис“ или за липсата на координация между държавни служители и местни власти?”, заяви депутатът, цитиран от изданието “До Речи”.

Опозицията смята, че историята с бобрите е отклонение на вниманието от липсата на необходима държавна реакция за бедствието. Държавната метеорологическа служба на Полша е изпратила предупреждения до Правителствения център за сигурност, в което говори за силни валежи и за 95 процента вероятност от наводнения.  Въпреки това според „Право и справедливост“ правителството не е предприело необходимите мерки, като според  журналиста Кшищоф Муларчик, местите жители са били оставени на произвола на съдбата, тъй като армията, пожарната и останалите спешни служби са пристигнали твърде късно.

Експертите също така подчертават, че проблемите, свързани със защитата от наводнения в полските села и градове, далеч надхвърлят борбата с бобрите. Така например местното издание “Финанси” цитира преподавателят във Варшавския университет проф. Артур Магнушевски, който обвинява местните власти, че често игнорират картите на риска от наводнения, публикувани от министерството на инфраструктурата. Те определят степента на риска от наводнения, показват обхвата му и вероятността от възникване. “На теория те трябва да се прехвърлят в устройствените планове”, подчертава експертът, но на практика, често се дават разрешения за строежи в застрашени райони.

Полската преса също смята, че полският премиер търси виновник по най-нелеп начин.

Така “Жечпосполита” прави препратка към научнопопулярната книга „Дворци на вода. По следите на полските бобри“ на Адам Робински, където се дава пример как преди шест хиляди години гризачите са имали по-голямо влияние върху природата в Британските острови, отколкото хората и се е случвало съвременни археолози дори да объркват боброви структури с човешки. “Сега, след като премиерът реши да се занимава с гризачи: кой ще изгради повече инфраструктура в този мандат - Доналд Туск или бобрите?”, пита саркастично авторката Естера Флигер.

“Само в Полша правителственият ръководител може да говори такива глупости“, отбелязва на свой ред “Газета Виборча”.

А “Тигодник повшечни ”  се възмущава, че на изборите миналата година Туск дойде на власт с обещания, включително за опазването на околната среда. “Лошото положение след наводненията не е отговорност на животните, които живеят в близост до тях. Хората са отговорни за своята инфраструктура и разполагат с инструментите – много ефективни – за да я поддържат”, заключва авторът на статията Адам Робински.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков, БТА