Детройт е на ръба на пропастта
Детройт е на ръба на пропастта / БГНЕС

Въпреки че САЩ успяха да избегнат „фискалната пропаст" - автоматичното увеличение на данъците и драстично съкращаване на разходите в началото на годината, Детройт е пред фалит.

"Вероятно няма град, който да е по-затруднен финансово в САЩ". Това коментира Рик Снайдър - републиканският губернатор на щата Мичиган, по повод проблемите на Детройт. Политикът вече обяви намеренията си да позволи на експерт да поеме контрола над града.

Ръководството на Детройт може да обжалва. Но на 12 март губернаторът почти сигурно ще назначи нов ръководител, който ще замести всички избрани от местните жители градски управници. Техните досегашни функции ще им бъдат отнети. Новият началник ще има властта да съкращава разходите, да променя трудовите договори на градските служители и да продава активите на Детройт.

Сценарият не е никак нов за Мичиган - пет града вече преминаха под контрола на щата. Но Детройт ще бъде първият голям град, изпаднал в подобно положение.

В реч до съгражданите си Снайдър призова за единство. В отговор градската управа обеща, че ще се бори с решението. Правни предизвикателства и борби несъмнено ще има. Джон Потоу - професор по право в Мичиганския университет, прогнозира "буря от съдебни процеси", ако бъде назначен нов ръководител на града.

Отлагане на преструктурирането на града ще причини допълнителни проблеми. Финансовите отчети на Детройт са болезнено четиво, като от 2004 г. насам градът трупа нови дългове, за да покрива разходите си, пише БГНЕС. Дългосрочните задължения възлизат на около 14 млрд. долара.

Ако въпросният експерт не успее да преструктурира града, да накара кредиторите да предоговорят плащанията, фалитът е неизбежен, смятат анализатори.