Десетки хиляди бразилци излязоха на пореден протест в Сао Пауло
Десетки хиляди бразилци излязоха на пореден протест в Сао Пауло / БГНЕС

Десетки хиляди бразилци отново излязоха снощи по улиците на Саа Пауло на пореден шумен протест срещу високите данъци и цени, ниското качество на обществените услуги и корупцията в управлението, предаде Асошиейтед прес. Около 50 000 души в най-големия град на Бразилия се събраха на митинг пред градската катедрала. Въпреки предимно мирния характер на протеста малки групи радикални елементи влизаха в схватки с полицията и нахлуваха в магазини, каквито гледки имаше и през предишните дни при демонстрациите в цялата страна.

Масовите протести се разраснаха и обхванаха много градове в латиноамериканската страна след демонстрациите миналата седмица в Сао Пауло, Рио де Жанейро и на други места срещу лошото качество на обществения транспорт и поскъпването на билетите за пътуване с 10 на сто. Властите в най-малко четири града се съгласиха да върнат старите цени на билетите, но не е известно дали това ще успокои хората в страната, защото протестите на бразилците са и заради трудната им борба за оцеляване, посочва АП.

Освен оплакванията си от цените за превоз с автобус и метро протестиращите предявяват дълъг списък с конкретни искания, допълва БТА. Демонстрантите изразяват на първо място своя гняв и недоволство не само от правителството, но и от цялата система за управление. Чест лозунг, скандиран на митингите, е: "Без партии".

Президентът Дилма Русеф, която в миналото е лежала в затвора като член на лява партизанска групировка, приветства протестите, които според нея са поставили своите въпроси и така се е укрепила бразилската демокрация. "Бразилия се събуди днес по-силна", се казва в нейно изявление. Засега Русеф не е обявила какви мерки трябва да вземе правителството, за да откликне на исканията на хората, въпреки че именно нейната администрация е мишена на общественото недоволство, подчертава АП.

Същевременно бразилското правителство обяви, че ще разположи жандармерия в градовете, в които избухнаха масовите протести, предаде ДПА. Части на Националните сили за обществена сигурност ще бъдат изпратени в столицата Бразилия, в Рио де Жанейро, Форталеза, Салвадор де Баия и Бело Оризонти, посочи министерството на правосъдието.

Тези градове ще бъдат домакин на Световното първенство по футбол догодина. Говорител на министерството заяви, че разполагането на жандармерия е част от подготовката за Мондиала, а не е свързано с протестите - най-бурните в Бразилия от десетилетия.