Далай Лама губи надежда, че Тибет може да получи автономия
Далай Лама губи надежда, че Тибет може да получи автономия / снимкa: БГНЕС

Далай Лама е изгубил надежда, че може да постигне споразумение с Пекин за автономия на Тибет, но няма намерение да се оттегля, съобщи неговият приближен Тензин Такла, цитиран от Ройтерс.

"Поради липсата на отговор от китайците трябва да бъдем реалисти - няма надежда", заяви Такла пред Ройтерс. "Негово Светейшество не иска да се превръща в пречка за решаване на тибетския въпрос. Затова той изпрати послание до парламента, в което изброява вариантите, стоящи пред него".

Тибетският духовен водач ще организира специална среща на тибетски изгнаници през втората седмица на ноември, на която ще се обсъжда бъдещето на тибетското движение. Неговата откровеност се възприема като знак на съгласие с много тибетски изгнаници, които твърдят, че неговият подход на "средния път" към постигане на по-широка автономия не дава резултати.

"Смятам, че изявлението на Негово Светейшество отваря очите на тибетския народ", коментира председателят на стремящия се към независимост Тибетски младежки конгрес Цеван Ринзин. "Ние не сме против подхода на средния път на Негово Светейшество. Истината е, че Китай не е искрен и никога не е бил искрен, когато е говорил за средния път". Такла заяви, че Далай Лама няма намерение да се оттегля скоро.