/ БГНЕС
"Разделянето на Западните Балкани и Турция, която игнорира статута на Турция като страна кандидат за членство в ЕС, не е правилно", заяви външният министър Мевлют Чавушоглу.

Захариева: С по-интензивно сътрудничество на Балканите и в ЕС можем да излезем от кризата по-силни

„Тенденции като популизъм, расизъм и ислямофобия, които се надигат в Европа, подкопаха ценностите, представени от самия ЕС“
, каза той във встъпителната си реч на неформалната среща на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Чавушоглу, който председателстваше срещата, заяви, че Евросъюзът е бил инициатор на промяната и развитието на много регионални държави в процеса на интеграция, особено през 90-те и началото на 2000 тодина.

Той подчерта, че Турция като страна, която се е интегрирала с ЕС в много области, желае блокът да бъде успешен в съответствие с основните си идеали. Турция желае ЕС също да бъде „обединен“, а не „дискриминационен“, съобщи Анадолската агенция.

Приветствайки решението на ЕС да започне „закъснели“ преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, Чавушоглу заяви, че Анкара не намира разделението на„ Западните Балкани и Турция за „правилно, тъй като игнорира статута на Турция като кандидат за членство в ЕС"

Пълноправното членство в ЕС е стратегически приоритет на Турция, затова министърът призова ЕС да бъде "визионер и да се придържа към своите принципи и обещания".

Чавушоглу каза, че в продължение на около 25 години Турция е предприела значителни стъпки за подобряване на регионалното сътрудничество и солидарност чрез ПСЮИЕ и имам за цел да го укрепи по време на третото си председателство.

Николова пред турския посланик: България и Турция са чудесен пример за взаимодействие на Балканите

Сред приоритетите са общите предизвикателства като изтичането на мозъци, вътрешнорегионалната свързаност, миграцията и търговията - общи проблеми, които се нуждаят от общи решения.

Турската страна предлага също да бъдат разработени повече проекти, подобни на „зелените коридори” - международна бърза транспортна линия за основни стоки, за да се предотвратят смущения в регионалната транспортна и търговска мрежа.

Според Чавушоглу, че разширяването на свързаността и укрепването на веригите за доставка, а не изграждането на стени по границите, ще реши проблемите.
БГНЕС