/ БТА
Целта на американския президент Джо Байдън до 4 юли на 70 процента от пълнолетните в САЩ да бъде поставена поне една доза от ваксина срещу COVID-19 няма да бъде реализирана, заявиха от Белия дом, предаде Франс прес.

Това е първата цел в борбата с коронавируса, поставена от Байдън, която няма да бъде постигната навреме.

Въпреки това на над 70 процента от хората в САЩ на възраст от 30 години нагоре вече е била поставена поне една доза от ваксина срещу COVID-19, изтъкват от Белия дом.
Служител на Белия дом заяви, че правителството удвоява усилията си за ваксиниране на по-младите американци на възраст между 18 и 26 години.

От Белия дом казват, че постигането на ваксинационната цел на Байдън не е толкова важно, колкото темпото на премахване на въведените заради коронавируса ограничения в САЩ. Огромното мнозинство от най-уязвимите хора в страната са напълно ваксинирани, а случаите на заразяване с коронавирус и смъртните случаи са достигнали най-ниските си равнища от началото на пандемията.

Нивото на новите ваксинации в САЩ обаче значително намаля през последния месец, а понастоящем средно на ден в Съединените щати първа доза от ваксина срещу COVID-19 се поставя на по-малко от 300 000 души.

По данни на американските здравни власти 53 процента от хората на възраст между 25 и 39 години са получили първа доза, а сред хората между 18 и 24 години този дял е 47 процента.

"Когато изследваме данните, виждаме, че има голяма разлика между хората на възраст от 25 години нагоре и тези между 18 и 25 години", каза говорителката на Белия дом Джен Саки.

Това означава, че е необходимо да продължим да работим именно с тази възрастова група, заяви тя.
БТА