/ пресцентър, Министерство на отбраната
Военнослужещи от Единния център за начална подготовка в гр. Плевен участваха в тактическото учение "Сила срещу сила" ("Force on Force") в рамките на многонационалната ротационна подготовка "Combined Resolve XIII", съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната.

пресцентър, Министерство на отбраната

Тя се провежда на полигона на Многонационалния център за съвместна подготовка на Сухопътните войски на САЩ в Европа в Хоенфелс, Германия, и в нея са включени 90 български военнослужещи с 10 бойни бронирани машини на пехотата.

пресцентър, Министерство на отбраната

На българската рота, която в рамките на подготовката е част от американски батальон, бяха поставени задачи по отбрана на ротен опорен пункт в планинско-гориста местност.

пресцентър, Министерство на отбраната

Военнослужещите изпълниха и блокиране, прочистване, овладяване на обект и охрана на командно-наблюдателния пункт на батальона. В изпълнението на задачите участва и 2-ри механизиран взвод с командир капитан Иво Кирилов. Бойните действия се водеха в планинско-гориста местност с усложнен от климатичните условия терен, денем и нощем в условията на използване от противника на оръжие за масова поразяване.

Командирът на ротата капитан Евгени Петров получаваше задачите си за изпълнение от командира на батальона подполковник Бендер. Ротата изпълни успешно всички поставени задачи, се казва в съобщението на пресцентъра на МО.