Днес българите в чужбина гласуват за 240-те депутати на 51-вото Народно събрание в 719 секции в 57 държави.

Изборният процес стартира нормално в чужбина, обяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.  С цел бързина на вземане на решение, когато има проблем с машините РИК е тази, която трябва да вземе решение ако се налага спиране на машинното гласуване. Когато машината отпечата къса бюлетина или без вот, СИК може да допусне избирателят да гласува с хартиена бюлетина, като състави констативен протокол, заяви тя. 

Заради часовата разлика първи своя вот дадоха сънародниците ни в Окланд, Нова Зеландия. Там изборната секция отвори снощи в 21:00 часа българско време. Последни ще затворят изборните секции по Западното крайбрежие на САЩ и Канада, където изборният ден се очаква да приключи в  5:00 часа българско време в понеделник, 28 октомври 2024 г. 


enlightenedТурция 

Всички секции в Истанбул и Бурса отвориха навреме. Тук изборният ден започна час преди България, защото Турция не сменя часовото си време.

Почти няма неявили се членове на комисии. В Турция на тези избори има разкрити 168 секции. С машина се гласува в 79 секции.

Без нарушения премина първият час гласуване. На входа на секциите са обособени места, на които тези, които не са подали предварително заявление за гласуване в чужбина, могат да попълнят декларация.

ЦИК обяви, че е имало информация за 2 машини в Турция, които не са отпечатвали бюлетини, но сега проблемът вече е отстранен.

enlightenedФранция

Българските граждани в Франция вече гласуват. Избирателните секции отвориха в 7 часа местно време и ще работят до 20 часа. 17 са секциите в цялата страна. Те са две повече в сравнение с последните избори през юни.

Освен в големите градове Париж, Лион, Ница, Бордо, нови места за гласуване бяха разкрити и в малките населени места. Традиционно най-много българи гласуват в трите секции в посолството ни в Париж, а там днес са народниците ни могат да срещнат пред урните Христо Стоичков.

Българската легенда е във френската столица, тъй като утре ще бъде специален гост на церемонията по връчване на златната топка за най-добър футболист, където самият той ще връчи награда. Стоичков е сред българите, които винаги упражняват правото си на глас, независимо в коя точка на земното кълбо се намират.

enlightenedРумъния 

В деня на изборите за 51-о Народно събрание българите в Румъния гласуват в една избирателна секция. Тя е разположена в сградата на Посолството ни в Букурещ на ул. “Рабат” № 5.

На една от масите, където сънародниците ни могат да попълват декларация по образец, че отговарят на условията да избират и че не са гласували на друго място, са сложени домашни сладки по българска рецепта, приготвени лично от един от членовете на избирателната комисия, забеляза БТА.

Първият, който упражни правото си на глас тази сутрин, беше мъж на 68 години. Той пусна бюлетина в 7:10 местно (и българско) време.

Вторият гласувал също беше мъж - Антоний Пейчев, който е роден в Стара Загора, но живее в Букурещ от две години. Той упражни правото си на глас в 7:22 местно (и българско) време.

До 8:00 ч. гласуваха осем сънародници. Сред тях е и млад мъж, който родом е от София, но се премества да учи в Румъния, където се и жени. Пристига в Букурещ от Клуж Напока с влак.


Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БНТ/БТА