България е под натиск от ЕС заради престъпността и корупцията
България е под натиск от ЕС заради престъпността и корупцията / снимка: DarikNews

Европейският съюз продължава да наблюдава българските власти, които протакат процеса срещу заподозрени гангстери, пише в. Гардиън". България е под натиск от ЕС да вземе строги мерки срещу престъпността и корупцията и може да загуби милиони от европейските фондове ако не успее да се справи.

Арестуването на Красимир Маринов, сега на 44 години, и по-малкия му брат Николай - и двамата бивши борци - беше перфектният начин България да покаже колко сериозно се бори с организираната престъпност и корупцията, което бе основна пречка за членството й в ЕС, допълва лондонското издание, цитирано от БТА. Три години по-късно България получи заветното членство, но братя Маринови вече не са зад решетките. Те бяха пуснати под гаранция, а делото срещу тях бе отложено над 20 пъти.

"Това дело е едно от около 20-те в списъка за наблюдение на ЕС, така че Европейската комисия ще използва напредъка на делото, за да прецени напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност", казва пред "Гардиън" Руслан Стефанов от софийския Център за изследване на демокрацията.

"Гардиън" припомня, че в доклада си за напредъка на България от юли т.г. Европейската комисия вече е замразила близо 1 милиард евро от европейски фондове, предназначени за страната заради оценката си, че организираната престъпност и корупцията на високо ниво остават сериозен проблем в България.

Британският вестник отбелязва, че ако България "не внесе ред в къщата си", ЕС може да откаже да признава решения на български съдилища, да блокира влизането на България в Шенгенското пространство без граници, да спре влизането на България в еврозоната и да блокира структурни фондове, които според изданието възлизат на доста повече от вече замразения един милиард евро.

Накрая "Гардиън" цитира неназован европейски дипломат: "Ако те (българите) не решат проблемите, може да се окажем в ситуация, в която най-бедната държава в ЕС е нетен платец, което изобщо не е добре".