Българин, обвинен в трафик на жени, избегна екстрадиране от САЩ
Българин, обвинен в трафик на жени, избегна екстрадиране от САЩ / netinfo
Българин с американско гражданство избегна екстрадирането си за Франция, където е обвинен за трафик на жени за проституция в Европа, предаде Асошиейтед прес.

Александър Мартинов, който е главен готвач в престижен ресторант, се изправил пред окръжен федерален съд в щата Айова и се съгласил да се завърне доброволно във Франция, за да му бъдат предявени обвиненията. Джон Бишъп – адвокатът на 39-годишния Мартинов, каза пред вестник „Уотърлу Сидър фолз къриър”, че на клиента му е омръзнало да чака в затвора и иска случаят да бъде решен.

Българинът бе задържан през ноември в САЩ съгласно френска заповед за арест. Властите във Франция го обвиняват, че набирал жени от Източна Европа, снабдявал ги с фалшиви документи и ги изпращал през Италия за Франция. В заповедта на Интерпол за арест се твърди също, че Мартинов се е снабдявал с жени от други трафиканти и че може би е замесен в организирана престъпност на високо и средно равнище.

Съдебни документи в американския щат Айова сочат, че Франция е изтеглила от Държавния департамент на САЩ искането си за екстрадиране на заподозрения. Очаква се до две седмици френски агенти да пристигнат в САЩ за отведат Мартинов.