/ ThinkStock/Getty Images
Колекцията на британски монарси е събирана повече от 500 години
Картини от велики майстори на живописта от Бъкингамския дворец - официалната резиденция на кралица Елизабет Втора, на които досега са се любували само изтъкнатите гости на монарха, стават общодостъпни за първи път от два века, съобщи в. "Телеграф".

Кралица Елизабет Втора и принц Филип - 73 години заедно (СНИМКИ)

Творбите на Рембранд, Рубенс, Тициан, Вермеер, Каналето, Ван Дайк са изложени в Галерията на кралицата от тази седмица. Изложбата "Шедьоври на Бъкингамския дворец" ще продължи до края на януари 2022 г. В нея са включени 65 творби.

Според куратора Дезмънд Шоу-Тейлър това е единствената възможност перлите на изобразителното изкуство да бъдат видени от широката публика. Сред представените творби е картината на Рембранд "Корабостроителят и неговата съпруга", която е една от любимите на кралица Елизабет Втора.

Какви строги правила спазват прислужниците в кралския дворец?

Галерията, открита през 2002 г., е в западното крило на Бъкингамския дворец.
Тя е с отделен вход. В Бъкингамския дворец от 2017 г. се извършва основен ремонт, по време на който покривът, всички водопроводни тръби и електрическата инсталация, които не са сменяни от 50-те години на миналия век, ще бъдат приведени в съответствие с изискванията за пожарна безопасност.

Крайният срок за завършването му е 2027 г. Заради ремонта над 10 хиляди произведения на изкуството трябва да бъдат преместени, сред които картини, порцелан, гоблени, ювелирни изделия, ценни книги. Колекцията на британски монарси е събирана повече от 500 години. 
БТА