/ iStock/Getty Images
Работата на кралска прислужница не е лесна поради факта, че персоналът трябва да спазва строги правила, когато почиства помещенията на двореца, където живее кралското семейство, обяснява публикация в Yandex.

Например, камериерките нямат право да ползват прахосмукачка и парочистачка при почистването на килимите.

Британската кралица разреши на Борис Джонсън да спортува в градините на Бъкингамския дворец

Документалният филм, озаглавен „Кралски прислужници“ разказва какво се случва зад затворените врати и строгите правила за почистване на кралските резиденции като Бъкингамския дворец, например.

Gulliver/Getty Images

Оказва се, че още през 1956 г. е издадена Кралска декларация, в която се посочва, че електрическите прахосмукачки не трябва да се използват в никой от кралските дворци, докато Нейно Величество или висши членове на кралското семейство са в него.

Британското кралско семейство взе строги мерки за защита от коронавируса (ВИДЕО)

Питър Ръсел, който е работил за британското кралско семейство от 1954 до 1968 г., обяснява в документалния филм, че членовете на кралското семейство искат прислугата да е там, защото не могат без тях, но искат те да са незабележими. А прахосмукачките са шумни.

Както можете да си представите, Бъкингамският дворец е огромен. Това са 252 374 квадратни метра жилищна площ и 775 стаи. Освен това навсякъде има тонове килими. И така, как камериерките трябва да почистват килимите?

Когато резиденциите и дворците са в режим на общо почистване, подготвка за пристигането на Нейно Величество и след като тя си тръгне, се използват прахосмукачки, но в ограничен режим.

Херцозите на Съсекс освободиха екипа си в Бъкингамския дворец

Докато кралицата е в резиденцията, прислужничките използват четки за килими, метли с дълги дръжки, твърди четки и прахосъбирачи.


Но има и друго обяснение за подобен ръчен труд, освен нежните кралски уши и то звучи много по-правдоподобно. Факт е, че кралското семейство притежава някои изключително ценни ръчно изработени килими от Персия и Турция.

Античните килими изискват специално почистване и много деликатна обработка, тъй като лесно могат да бъдат увредени с ежедневно почистване с електроуреди. За това е необходимо просто да се почистват с мека четка. Но обикновените килими за стълби и стълбищни площадки, както и в някои от стаите се почистват с прахосмукачка.
БГНЕС