Броят на сирийски бежанци в съседни на Сирия държави надхвърли 407 000 души
Броят на сирийски бежанци в съседни на Сирия държави надхвърли 407 000 души / снимка: Reuters

Върховният комисариат на ООН за бежанците /ВКБООН/ напредва в предоставянето на помощ за 500 000 души до края на годината, въпреки прекъсвания на операциите в последно време, поради липса на сигурност, предаде прессекретариатът на организацията.

ВКБООН има около 350 служители в Сирия, работещи в три офиса - Дамаск, Алепо и Хасеке.

Смята се, че поне 2,5 милиона сирийци се нуждаят от хуманитарна помощ.

Към днешна дата ВКБООН е предоставил 59 000 семейни помощни пакета за 295 000 души. Кризисните пакети съдържат нехранителни хуманитарни запаси - от одеяла и дрехи до пакет за готвене и метални туби за гориво. Те са предназначени да помогнат на семейства да посрещнат основни нужди през предстоящата зима. За жалост, доставянето им напоследък е много трудно, посочва ВКБООН.

Миналата седмица хуманитарната операция беше прекъсната за два дни в Дамаск поради липса на сигурност. С подобни трудности се сблъскват служители на ВКБООН в Алепо, временно са изтеглени служителите на организацията от североизточната област Ал Хасеке.

Поради липсата на сигурност през последните няколко седмици са изгубени помощни запаси, включително около 13 000 одеяла, които изгоряха в склад на Сирийския арабски червен полумесец, след като бяха ударени от снаряд. Камион, превозващ 600 одеяла, беше отвлечен на път към Адра, извън Дамаск.

В Алепо, Хасеке и Адра са доставени 5000 матрака и 500 хигиенни пакета. 10 500 разселени деца в Хасеке са получили индивидуални училищни пакети. Парична помощ в размер на 150 щатски долара е предоставена на 12 100 разселени семейства в Ан Набак (провинция Дамаск) и в областта Ал Хасеке.

Броят на сирийските бежанци, регистрирани или очакващи регистрация в съседните на Сирия страни /Турция, Йордания, Ливан, Ирак/, вече надвишава 407 000 и продължава да расте. Има още десетки хиляди сирийци в региона, които не са се регистрирали. Много от тях се очаква да пристъпят към регистрация и да се обърнат за помощ през следващите седмици заради настъпващата зима и след като личните им ресурси се изчерпят.

От началото на конфликта в Сирия около 14 700 сирийци са потърсили закрила в страна от Европейския съюз. В България, от началото на конфликта през март 2011 г. до края на октомври 2012 г. молба за закрила са подали 387 души, посочва ВКБООН.

През последната седмица се наблюдава увеличение на пристигащите в Турция, Йордания и Северен Ирак. Само миналия четвъртък близо 9000 сирийци са преминали в Турция близо до граничния пункт Джейлянпанар. Изчислено е, че към 10 ноември 115 000 сирийци се намират в 14-те лагера, създадени от правителството на Турция, плюс още 60-70 000, които преживяват самостоятелно.

Броят на регистрираните или очакващите регистрация сирийски бежанци в Йордания надхвърли 116 000 души, като повече от 70 на сто от тях преживяват самостоятелно, допълва БТА.

В кюрдските райони в Северен Ирак също се забеляза повишение. Броят на сирийските бежанци в Ирак е вече над 50 000, включително повече от 42 000 в района на Иракски Кюрдистан (Ербил, Сюлеймания, Дахук) и още 8 400 в Ал-Анбар и други области на юг.

Общият брой на регистрирани и чакащи регистрация сирийски бежанци в Ливан нахвърли 118 000 души.

Ливанското правителство обяви отмяна на таксите за продължаване на визи за сирийските бежанци.