/ БТА
Бразилската полиция съобщи днес, че е задържан трети заподозрян за смъртта на британския журналист Дом Филипс и експерта по коренните народи от поречието на Амазонка Бруно Перейра, предаде Асошиейтед прес.

Двамата изчезнаха на 5 юни, а тези дни бяха открити тленните им останки. Аутопсията установи, че те са били застреляни - Перейра в главата и корема, а Филипс - в гърдите. Използвано е било огнестрелно оръжие с ловни боеприпаси.

Третият заподозрян за смъртта им - Жеферсон да Силва Лима, сам се е предал на полицията. Другите двама арестувани по случая, единият от които се призна за виновен, че ги е застрелял, и брат му, са в затвора.

Имаше предположения, че Перейра и Филипс са били убити, тъй като са попаднали на информация, свързана с контрабанден улов на риба и наркоканали. Полицията каза, че убийците са действали сами, предаде Ройтерс. Но сдружение на туземните жители оспорва това, като посочва, че не веднъж е предупреждавало властите за престъпните организации, действащи в долината Жавари, където изчезнаха журналистът и неговият придружител.
БТА