Британски министри се борят срещу нелегалните работници чрез реклама
Британски министри се борят срещу нелегалните работници чрез реклама / netinfo

Британски министри ще лансират другата седмица рекламна кампания на стойност един милион лири, чиято цел е да спре местните работодатели да наемат незаконни работници, съобщава британският в. "Сън".

Рекламите предупреждават, че наемането на българи и румънци без разрешителни за работа ще се наказва със затвор. Кампанията е насочена към малки предприятия, които плащат ниски заплати в брой на "армиите имигранти", коментира "Сън".

В една от рекламите музикален магазин се нарича "Criminal Records" /"Криминални записи" или "Криминални досиета"/, а камион за пренос-превоз носи надпис "U.R.Nicked" /Пипнат сте, "закопчан" сте/.

Работодателите, които бъдат хванати да наемат нелегални работници може да бъдат наказани с глоба от 2000 лири или до 2 години затвор за експлоатация.

Освен рекламите, на работодателите са раздадени 500 000 разяснителни листовки.

Нелегалните работници от България и Румъния, които се присъединиха към ЕС на 1 януари, също може да бъдат глобени.

"Целта на рекламите е да се отправи строго предупреждение към работодателите. Тяхна отговорност е да проверят законовия статут на работниците си", заяви министърът по въпросите на имиграцията Лиам Бърн.

Междувременно автобусните фирми в България увеличиха курсовете си до Великобритания от два на седмица до два НА ДЕН, пише с едри букви в. "Сън". Изданието цитира представител на такава фирма, според когото всички билети за тази седмица и следващата са вече изкупени.