Британската военнослужеща няма да бъде освободена от Иран
Британската военнослужеща няма да бъде освободена от Иран / netinfo

Иран съобщи, че няма да освободи единствената жена сред задържаните от него 15 британски моряци и морски пехотинци - Феи Търни, заради некоректното отношение на Великобритания, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Иранският министър на външните работи Манушер Мотаки заяви на 28 март, че Търни ще бъде пусната възможно най-скоро. Впоследствие обаче той отрече да е казвал, че това ще стане в сряда или четвъртък.

Секретарят на иранския Висш съвет за национална сигурност Али Лариджани предупреди Великобритания, че си прави погрешно сметката. Вместо да изпрати технически екип, който да проучи проблема, Лондон вдига медийна врява, говори за замразяване на отношенията и за намеса на Съвета за сигурност на ООН, отбеляза Лариджани.

Той подчерта, че ако Великобритания продължи със сегашната си политика по въпроса за задържаните в петък от Иран нейни военнослужещи, те може да бъдат изправени пред съда.

Британските военноморски сили на няколко пъти влязоха незаконно в ирански териториални води в този район, където минава границата между Иран и Ирак, продължи Лариджани. Той отбеляза, че причините за тези нарушения трябва да бъдат установени.

Според Лариджани задържаните британци са навлезли в ирански териториални води, за да инспектират индийски кораб. "Вече не сме в каменната епоха, има електронни апарати, Джи Пи Ес системи, които показват ясно, че техните два военни кораба са били в наши териториални води", добави високопоставеният ирански представител.

Десетина студенти ислямисти демонстрираха пред сградата на министерството на външните работи в Техеран с искане британците да бъдат съдени, а дипломатическите отношения с Великобритания - прекъснати. На един от плакатите дори се настояваше за "екзекуция на британските агресори".

От кабинета на британския премиер Тони Блеър осъдиха показването на 28 март на задържаните британци по иранската телевизия, предаде Асошиейтед прес.

Никой не бива да бъде поставян в подобно положение. Това нарушава основни правила на хуманното отношение, заяви говорител на Блеър, пожелал да запази анонимност.

В излъченна 28 март по иранския телевизионен канал видеоматериал Феи Търни заявява, че групата й е навлязла незаконно в ирански териториални води. На други кадри моряците са показани как се хранят.