Крал Чарлз III бе посрещнат от хиляди поданици при пристигането му в Лондон. Автомобилът, в който пътуваше новият владетел спря пред вратите на Бъкингамския дворец, а кралят слезе при поданиците си.
 

Чарлз
БГНЕС

Чарлз
БГНЕС


Моментално от събралите се тълпи се надигнаха възгласи "Бог да пази Краля!" Чарлз прие съболезнования от хората за кончината на майка му. Той благодари на всички за посрещането и споделената скръб по загубата на покойната кралица Елизабет II.
 

Чарлз
БГНЕС


Минути след това Чарлз и Камила влязоха в палата, вече като негови официални обитатели, предаде BBC.

Бъкингам
Guliver/Getty Images

Малко по-рано самолетът на краля кацна в Лондон. Новият британски монарх е призван да изпълнява кралските си задължения след смъртта на майка си, кралица Елизабет Втора, която почина в четвъртък на 96-годишна възраст.
 

самолет крал Чарлз
БТА


По обяд Чарлз напусна замъка Балморал и се запъти към близкото летище, откъдето излетя към столицата. Новият владетел на Обединеното кралство бе придружаван от съпругата си Камила, вече кралица-консорт, съобщава BBC.

крал Чарлз
Guliver/Getty Images

Пристигането му в британската столица ще бъде посрещнато с оръжеен салют. В Лондон кралят ще проведе първата си аудиенция с новия министър-председател на страната Лиз Тръс.

По-рано навсякъде в Обединеното кралство започнаха да се чуват топовни салюти в памет на Елизабет Втора. Салюти отекнаха от Лондон до Белфаст. Преди това камбанен звън огласи страната Почина кралица Елизабет II

Очаква се около 20 часа българско време крал Чарлз Трети да направи и първото си обръщение към нацията. Как смъртта на кралицата промени титлите на нейните наследници

Съветът по присъединяването, церемониалното събрание за официалното провъзгласяване на новия крал, се очаква да се проведе в събота. На него Чарлз ще бъде официално посочен като новия монарх от група високопоставени благородници.

Чарлз III: 73 години в очакане да се възкачи на трона (ГАЛЕРИЯ)

Междувременно бе съобщено, че е започнала и подготовката за погребението на кралица Елизабет Втора.