Боевете в Судан продължиха и тази вечер въпреки надеждите, възлагани на договореното по-рано от воюващите страни примирие, предаде ДПА, като се позова на очевидци и медийни съобщения.

В Хартум все още се чуваха взривове и стрелба, дори и след 18:00 ч., когато беше предвидено да влезе в сила прекратяването на огъня. Представители на воюващите страни се договориха по-рано бойните действия да бъдат спрени за 24 часа. В публикация, поместена в Туитър в 18:14 ч., паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП) обвиниха суданската армия, че "е нарушила примирието, което беше договорено с международно посредничество".

"Още в първите часове на обявеното спиране на огъня имаше нападения срещу частите на СБП", се казва в съобщението. Информацията не може да бъде проверена чрез независим източник.

Двете воюващи страни не спазиха и тричасовите примирия, планирани през вчерашния ден и в неделя.

Говорител на ООН, цитиран от Ройтерс, също съобщи, че засега световната организация не вижда "никакви признаци бойните действия в Судан да са спрели".

Неочакваното изостряне на боевете в Судан принуди много хора да се крият с дни в домовете си и в обществени сгради, като училища.

По данни на ООН хиляди хора са без достъп до храна и здравна грижа.

Загиналите от началото на сраженията в Судан в събота са 270, а 2600 са били ранени, заяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от ДПА.

"Осъждаме всяка загуба на живот и изразяваме солидарност с братята и сестрите си в Судан", заяви в Женева генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Помощта, която СЗО бе доставила на здравни заведения в Судан преди началото на боевете, понастоящем вече е изразходвана. Сраженията продължават и по тази причина организацията не може да продължи с доставките. Болниците в столицата Хартум не разполагат с необходимото, за да оказват медицинска помощ на ранените, изтъкна Тедрос.
"Постъпват тревожни сведения, че някои здравни заведения са подложени на разграбване, а други са използвани за военни нужди", каза още ръководителят на СЗО.
Тедрос призова за свободен достъп до здравните заведения и призова страните в конфликта "да работят за мир".

Двамата най-влиятелни генерали в Судан и предвожданите от тях формирования се сражават за надмощие в Судан от събота, отбелязва ДПА. 
Владимир Сахатчиев, Божидар Захариев/БТА