Блокадата на Садр Сити в Багдад ще бъде отменена в събота
Блокадата на Садр Сити в Багдад ще бъде отменена в събота / cнимка: БГНЕС

Двуседмичната забрана за движение на моторни превозни средства в източния шиитски квартал на иракската столица Багдад Садр Сити ще бъде отменена в събота, заявиха иракски военни.

Генерал-майор Касим Мусауи, говорител на армията, съобщи, че ефективната блокада върху автомобилите, влизащи или напускащи Садр Сити, ще бъде прекратена в 06,00 часа местно (05,00 часа българско) време. През последните дни кварталът бе сцена на яростни сблъсъци между бойци от Армията на Махди на радикалния шиитски духовен лидер Моктад Садр и американските и иракските сили за сигурност.

Полицейският час за движение на МПС в квартал Шула в североизточната част на Багдад ще бъде отменен един ден по-рано, добави Мусауи. Иракските власти въведоха забрана за движението на автомобили в Багдад на 27 март, за да ограничат сблъсъците с формированията на Садр. За по-голямата част от града тя бе отменена след няколко дни, но в Садр Сити и Шула остана в сила. Жителите на Садр Сити се оплакаха от цените на хранителните стоки, отхвръкнали до небето, от натрупването на боклука и от проблеми, свързани с ограничението да си останат вкъщи.