/ БТА
Целта е да се облекчи огромното неравенство в достъпа до ваксини срещу COVID-19 по света
Германската компания BioNTech е проектирала завод за ваксини, който ще бъде построен от транспортни контейнери и ще бъде изпратен за сглобяване в Африка, като целта е да се облекчи огромното неравенство в достъпа до ваксини срещу COVID-19 по света, за каквото предупреди Световната здравна организация (СЗО), предаде Ройтерс.

Този прототип на завод ще помогне на фирмата да изпълни обещанието си от миналата година да започне производство на иРНК ваксини на африканския континент, където нивата на ваксинация са значително по-ниски, отколкото в останалия свят.

Защо създателите на ваксината на Pfizer отказаха награда

Работата по първото производствена инсталация за иРНК ваксини по план трябва да започне в средата на 2022 г. и се очаква първият модул да пристигне на континента през втората част на годината, се казва в изявление на BioNTech. Заводът би трябвало да започне производство на ваксини около 12 месеца след доставката на комплекта за монтаж.

BioNTech представи в централата си за производство на ваксини в Марбург, Германия, прототипа на един от модулите пред президентите на Сенегал, Гана и Руанда, както и други високопоставени представители, включително генералния директор на СЗО и германския министър на развитието. Представянето се състоя преди среща на високо равнище между лидери от ЕС и Африканския съюз, насрочена за утре, когато се очаква ЕС отново да потвърди ангажимента си към инвестиционен пакет за Африка на стойност 150 милиарда евро.

Освен срещу COVID-19 в новия завод биха могли да се произвеждат и иРНК ваксини срещу други болести като малария или туберкулоза в зависимост от бъдещото развитие и медицинските нужди.

"Приветстваме инициативата на BioNTech за увеличаване на производството на ваксини в Африка в допълнение към центъра за трансфер на иРНК технологии на СЗО в Южна Африка и неговата мрежа по света", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.
БТА