/ БГНЕС
Двойката етнически турци, които в Германия създадоха ваксината "Комирнати" срещу COVID-19, произвеждана от Pfizer, са отказали да получат награда на турска кемалистка неправителствена организация, съобщава сайтът "Хаберлер".

Проф. Угур Шахин и съпругата му д-р Йозлем Тюреджи, основатели на фирмата BionTech, бяха удостоени с много награди, сред които орден за заслуги на Федерална република Германия, връчен им от президента Франк-Валтер Щайнмайер.

В Турция двамата учени бяха отличени от Дружеството за кемалистка мисъл да получат тазгодишната награда "Кемалист на годината". Първоначално те приели наградата, но три дни по-късно са я отказали. Както Шахин и Тюреджи са обяснили в писмо до организацията, двамата не могат да приемат отличието, тъй като те са учени, а наградата е политическа.

Дружеството за кемалистка мисъл е светска организация, обвързана с идеите на Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на републиката. Организацията се противопоставя на ислямизма и защитава разделението на религията от държавата.
БТА