/ Istock
Сблъсъци избухнаха пред съдебната палата в Истанбул, където десетки адвокати и голяма група граждани организираха демонстрация в подкрепа на кандидата на прокюрдската партия ДЕМ Абдуллах Зейдан в град Ван, предаде кореспондентът на БТА Нахиде Дениз.

Зейдан спечели вота в неделя за кмет на Ван, но местните власти отмениха избора с мотива, че е незаконен и поради това кметското място ще бъде дадено на кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Абдулахат Арвас, който се класира на второ място. Днес новият кмет трябваше да получи правомощието си.

Демонстрантите в Истанбул организираха протестна демонстрация срещу властите заради обявяването на Арвас за кмет, опитаха се да прочетат обръщение към обществеността и медиите пред съдебната палата в Чаглаян, в което настояваха да не се дава правомощие на кандидата на ПСР, което е против волята на избирателите на ДЕМ. 

Но полицията атакува насъбралото се множество и с груба сила, палки и железни пръти се опита да разпръсне демонстрантите, избухнаха безредици, хора бяха съборени на земята. Някои скандираха “рамо до рамо срещу фашизма”. Полицията не разреши на демонстрантите да прочетат докрай обръщението, което е публикувано в социалните медии.

Полицията арестува десетки демонстранти, между които 14 адвокати, съобщи новинарската агенция АНКА.

Напрежението в Истанбул е паралелно на сблъсъците в източния окръг Ван, посочва агенцията. Властите във Ван и съседните окръзи въведоха 15 дневна забрана за провеждане на всякакви митинги и обществени прояви.

Турските медии съобщават, че ситуацията във Ван и съседните окръзи, където има десетки арестувани остава напрегната. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на ден
Нахиде Дениз/БТА