/ / iStock/Getty Images
Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че германците трябва да започнат да пестят енергия още сега, за да станат по-независими от руските изкопаеми горива. "Това е важно, тъй като най-голямата европейска икономика търси начини да намали вноса на газ и петрол от Москва в отговор на войната в Украйна", подчерта Хабек.

В условията на нарастващ брой жертви сред цивилното население в Украйна в резултат на руската инвазия Германия е подложена на натиск да се откаже от руския газ и петрол, тъй като, според критиците, приходите осигуряват на Москва жизненоважни средства за водене на война, съобщава Ройтерс.

Хабек заяви, че Германия може да стане по-малко зависима, ако гражданите намалят потреблението си на енергия, като предложи по възможност да използват влак или да карат колело, вместо да шофират.

"Всеки неизминат километър е принос към по-лесното отдалечаване от руските енергийни доставки. Освен това защитаваме климата", каза Хабек в интервю за медийната група Funke.

Според министъра е възможно да се намалят 10% от индивидуалното потребление на енергия. Той добави, че работодателите могат да допринесат, като предложат на работниците възможност да работят от дома, когато това е възможно.

"Където е възможно, може да се работи от дома един или два дни в седмицата - първоначално на доброволна основа", каза той. 
БГНЕС