"Депутатите призовават за допълнителни ограничителни мерки, по-специално за пълно ембарго върху вноса на петрол, ядрено гориво, газ и въглища", се казва в съобщение на Европейския парламент.

В същото време тези санкции, според евродепутатите, трябва да бъдат придружени от ясна стратегия за осигуряване на енергийни ресурси за ЕС и да бъдат преразгледани, ако "Русия предприеме мерки за възстановяване на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", а също така изтегли войските си от нейната територия.

Приемането на санкции не е от компетентността на Европейския парламент; неговите резолюции не са задължителни за държавите-членки на ЕС.

В момента Съветът на Европейския съюз преговаря по петия пакет от санкции срещу Русия, който може да включва забрана на доставките на руски въглища. Ограниченията върху вноса на руски нефт и газ не се очаква да бъдат част от новия пакет европейски санкции, но те ще бъдат обсъдени по-късно през април.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви по-рано, че западните санкции са много сериозни и че Русия се е подготвила за тях предварително. Той добави, че те изискват анализ и координация между агенциите, за да се разработи отговор, който да е в интерес на Русия.
БГНЕС