/ БГНЕС, архив
Правителството на Унгария се противопоставя на забраната за руските енергийни доставки и ще продължи да защитава позицията си на срещите на Европейския съюз. Това заяви първият дипломат на Будапеща Петер Сиярто в рамките на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург, предава ТАСС.

„Вече решихме, че вносът на суров петрол и природен газ не трябва да бъде обект на санкции. Тази позиция трябва да се защитава отново и отново“, категоричен бе Сиярто. В този смисъл дискусията в Люксембург „няма да бъде изключение“, написа той на страницата си във „Фейсбук“.

Министрите на външните работи на държавите от ЕС обсъждат на заседание в Люксембург възможността за налагане на санкции на руския петролен сектор във връзка с военните действия в Украйна. Съответното по-рано през деня уточни испанският външен министър Хосе Мануел Албарес при пристигането си на срещата.

„Ще анализираме военната ситуация и как можем да подкрепим армията и правителството на Украйна, така че свободна Украйна да продължи да съществува. Без съмнение ще анализираме тази ситуация (възможността за петролно ембарго срещу Руската федерация – бел. р.)“, увери министърът. В същото време той обърна внимание на „необходимостта да не се дестабилизират отделни страни, чиято енергийна структура традиционно е тясно свързана с Русия“.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви „специална военна операция“ в Украйна. След това САЩ, ЕС, Великобритания, както и редица други държави наложиха санкции срещу руски физически и юридически лица.
 
ТАСС