Белгийският крал постави икономическата криза в центъра на своето годишно обръщение
Белгийският крал постави икономическата криза в центъра на своето годишно обръщение / снимка: БГНЕС, архив

Белгийският крал Албер Втори постави акцент на икономическата криза в своето традиционно годишно обръщение по повод настъпването на Рождество Христово и Нова година.

Държавният глава посочи, че годината е оставила без работа хиляди негови сънародници, но въпреки това Белгия се представя в кризата на по-добро от средното равнище за страните от ЕС. Сред възможните изходи Албер Втори открои образованието, иновациите и развитието на работни места. Кралят съобщи, че на федерално равнище предстоят промени, които да възвърнат равновесието на обществените финанси.

Той заяви, че утрешна Европа е онази, където съжителстват хора от различните култури на континента. Кралят отбеляза, че 15 процента от белгийските граждани са в риск от бедност и призова за солидарност с тях, както и с имигрантите, особено на пазара на труда.

Държавният глава настоя в своето слово Белгия да избегне пътя на популизма. Той припомни, че популизмът през 30-те години на миналия век е довел до събития, нанесли щети на европейската демокрация. По повод бившите колонии в Конго кралят заяви, че събития в региона не го оставят безразличен.