Белгийски медии продължават да информират за петицията в подкрепа на медиците ни
Белгийски медии продължават да информират за петицията в подкрепа на медиците ни / netinfo

Белгийските френскоезични медии продължават да информират за организираната в Белгия петиция в подкрепа на осъдените в Либия български медицински сестри. Представител на Националната федерация на медицинските сестри и санитари на Белгия се опита неуспешно да връчи на 19 януари тази петиция на либийското посолство в Париж.

Белгийската телевизия на френски език Ер Те Бе Еф, която бе изпратила свой екип в Париж за събитието, показва във всичките си новинарски предавания от снощи досега репортажи и обяснява защо петицията не е стигнала до адресата. За телевизията

председателят на федерацията Мишел Дюмон казва, че е възмутен от отказа на либийския посланик в Париж да го приеме. Не е нормално той и либийските власти да отказват да чуят гласа на повече от 55 хиляди души, подписали петицията, отбелязва Дюмон.

В телевизионните репортажи се изтъква, че Националната федерация на медицинските сестри и санитари на Белгия няма да се откаже да връчи петицията в либийско официално представителство в Европа. Представителите й смятат да стигнат до Женева, Рим и и други градове, в които има такива представителства.

"Либр Белжик", един от двата най-големи вестника на френски език в Белгия, също пише в днешния си брой за акцията на белгийската Национална федерация на медицинските сестри и санитари. Вестникът информира, че вчера по обяд медицинските сестри и санитарите в Белгия са спрели работа за две минути в

израз на солидарност със заплашените от смърт български колежки и палестинския лекар в Либия. "Либр Белжик" пише и, че солидарност с тях са изразили и пожарникарите в страната, въпреки че заради преминалата над Белгия ураганна буря вчера, те не спряха за минута работа.

Вратите на либийското посолство в Париж се оказаха затворени за председателя на федерацията Мишел Дюмон, който ще се опита на 27 януари, събота, да връчи петицията на либийския посланик в Женева, уведомява читателите си "Либр Белжик". (БТА)