/ iStock/Getty Images
Геолози установиха произхода на т.нар. бавни земетресения - уникален вид земетресения, открити преди 20 години, съобщи ЮПИ.

Бавните земетресения, които са с продължителност няколко дни или месеца, не са свързани с големи сеизмични вълни и не отключват цунами. До тези едва доловими на повърхността трусове в намиращи се на голяма дълбочина земни пластове се стига, когато една тектонска плоча се подпъхне под друга в зона на субдукция.

Расте броят на загиналите в Турция: 22 са вече жертвите (СНИМКИ/ВИДЕО)

Учени от университета на Отава в Канада се поинтересували защо бавните земетресения са толкова различни от регистрираните близо до повърхността.
"Изследването ни предоставя безпрецедентни доказателства, че бавните земетресения са свързани с динамични флуидни процеси на границата между тектонски плочи", заяви ръководителят на екипа Джереми Гослин.

Като използвали технология за получаване на изображения, сходна с ултразвуковата, учените изследвали геоложки структури около зони на субдукция, където се регистрират бавни земетресения. Били преценени също уникалните свойства на видове скали край тези разломи.

Трус с магнитуд 6,8 разтърси Турция

Експертът по геофизика Паскал Оде от същия университет по-рано откри връзка между бавните заметресения и разломите с особено високо налягане на флуидите. "Скалите на подобна дълбочина са наситени с флуиди - поясни Оде. - На дълбочина 40 километра налягането върху скалите е много голямо и обикновено води до изхвърляне на флуиди както при изтискване на гъба. Налягането на флуидите достига много високи стойности, а това намалява якостта на скалите и генерира бавни земетресения."

Специалисти по-рано предположиха, че с внезапни промени в налягането на флуидите може да се обясни отключването на бавни земетресения, но досега липсваха доказателства в подкрепа на тази теория.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Advances.
БТА