Барак Обама е първият чернокож американски президент
Барак Обама е първият чернокож американски президент / БГНЕС

С 52% срещу 47% от подадените гласове за своя републикански съперник при около 76% преброени бюлетини, демократът Барак Обама спечели изборите и стана 44-ят президент на САЩ.

Сенаторът от Илинойс получи 338 избирателни гласа при необходими 270, за да победи срещу 156 за Джон Маккейн. Демократът поведе още от първите щати, чиито резултати от гласуването започнаха да стават известни след полунощ българско време.

Обама надделя в Индиана, Маккейн се наложи в Кентъки. Ключови за победата на кандидата на демократите се оказаха резултатите му в щати като Охайо, Пенсилвания, Ню Йорк, Флорида.

Решаваща бе и тоталната победа на демократите в щата Вирджиния, както и рекордно високата избирателна активност. В някои щати тя надхвърли 80 % - непознати нива от десетилетия в история на изборите в САЩ. Тя доведе до дълги опашки от гласоподаватели, очакващи в продължение на часове да упражнят правото си на вот. Около 4 часа българско време Барак Обама поведе на своя съперник с убедителната преднина от 174 на 49 избирателни гласа, час по-късно тя вече се изразяваше в 207 на 89 избиратели в полза на демократите.

В 6 часа тази сутрин, позовавайки се на предварителните резултати от източните американски щати Калифорния, Невада, Орегон и Вашингтон, в които Обама се оказа победител, Си Ен Ен го обяви за 44-ти президент на САЩ.

„След победата на Обама в Охайо получих достоверен сигнал, че всичко приключва за Маккейн“, заяви политическата коментаторка Тара Уол в студиото на Си Ен Ен.

Демократическият кандидат спечели близо двегодишната битка за Белия дом на президентските избори и победи съперника си републиканец, предаде Ройтерс, като цитира прогнозни резултати на американските медии.

47-годишният сенатор от щата Илинойс Обама ще стане първият афроамериканец, който ще влезе в Белия дом. Той ще положи клетва като 44-ия президент на САЩ на 20 януари 2009 г.

Предварителните резултати от анкети на гласували американци показват, че кандидатът на демократите за президент Барак Обама е получил подкрепата на жените,  чернокожите и испаноговорящите, докато белите са гласували за Джон Маккейн, предаде Асошиейтед прес.

Малко повече от половината бели избиратели са подкрепили Маккейн - на изборите през 2004 г. гласовете на белите за Джордж Буш са били със 17% повече, отколкото тези за съперника му Джон Кери.

Маккейн е получил подкрепата на малко повече от половината възрастни граждани, както и на белите гласоподаватели от работническата класа, показват анкетите.

За Обама са гласували над половината от жените, две трети от испаноговорящите и почти всички чернокожи американци, използвали правото си на глас.

Невероятен взрив от възторжени викове избухна в парка на Чикаго, Илинойс, когато десетки хиляди привърженици на демократа Барак Обама научиха новината за победата му на президентските избори, предаде Франс прес.

Поддръжниците на Обама се бяха събрали в парка часове преди това и шумно изразяваха радостта си, размахвайки американски знамена и плакати с думите "Да, ние можем", превърнали се в знакови за кандидата на Демократическата партия.

При вестта за победата на Обама тълпата буквално се наелектризира, ликуващите хора плачеха от радост и се прегръщаха, описва картината кореспондент на агенцията.

Чикагските власти очакват близо милион привърженици на Обама да празнуват изборната му победа.