Бахрейн отне гражданството на 72 души, навредили на интересите на кралството
Бахрейн отне гражданството на 72 души, навредили на интересите на кралството / снимка: БГНЕС, архив

Бахрейн съобщи, че е отнел гражданството на 72 души, "навредили на интересите на кралството", предаде Франс прес. В страната от 2011 г. насам избухват безредици, подклаждани от шиитското мнозинство, настояващо за конституционна монархия, напомня АФП, като цитира официалната агенция БНА.

Указът за лишаване от гражданство е част от мерките, целящи "опазване на сигурността и стабилността, борба срещу терористичните опасности и заплахи". БНА изброява и имената на 72-мата засегнати от акта.

"Компетентните органи на вътрешното министерство ще направят необходимото за осъществяване" на правителственото решение, посочва БНА, без да уточни какви действия ще бъдат предприети. Това е най-масовото еднократно отнемане на гражданство в Бахрейн, откакто е влязъл в сила закон от 2013 г., предвиждащ такова наказание за "терористични" действия.

През ноември трима бахрейнски шиити получиха десетгодишни присъди и бяха лишени от гражданство за подготовка на атентат срещу полицията. Малко преди това 18 други местни жители бяха осъдени на лишаване от гражданство във връзка с дела за насилствени престъпления.

През 2012 г. властите в Бахрейн отнеха гражданството на 31 шиити за "посегателство върху държавната сигурност" без съдебно решение, напомня АФП.

Източник: БТА