Атаките в Мумбай планирани отчасти в Пакистан
Атаките в Мумбай планирани отчасти в Пакистан / снимкa: БГНЕС

Терористичните атаки в индийския град Мумбай в края на ноември са били планирани отчасти в Пакистан, призна Рехман Малик, директор на департамента по вътрешните работи в кабинета на пакистанския премиер, цитиран от АФП.

Президентът и премиерът на Пакистан вече увериха Индия в готовността си да сътрудничат в разследването. Исламабад предприе свое собствено разследване и извърши редица арести сред ислямистките кръгове, но сега страната за пръв път признава на такова високо ниво, че нейната територия е била използвана за подготовката на атаките, съобщи БГНЕС.

"Инцидентът стана в Индия, а заговорът отчасти е бил планиран в Пакистан", посочи Рехман Малик, чиято длъжност отговаря на поста министър на вътрешните работи. Той също така заяви, че в подготовката на терористичните актове са използвани и териториите на други страни. Така например от Испания в Пакистан са били преведени пари за купуването на интернет домейн, с който е била осигурена комуникацията между атентаторите, като домейнът е бил регистриран в САЩ. Използван от тях втори домейн е бил регистриран в Русия.

Над 170 души загинаха, а около 300 бяха ранени при поредица терористични нападения във финансовата столица на Индия - Мумбай. Атаките започнаха на 26 ноември. Сцена на трагедията се оказаха десетина посещавани главно от туристи и заможни индийци обекта в Мумбай, сред тях петзвездният хотел "Тадж Махал" и луксозният комплекс "Оберой" – „Трайдънт ".

През март 1993 г. бойци на радикални ислямистки групировки извършиха серия от атентати, пи които загинаха 257 души. През юли 2006 г. при бомбени експлозии в градски влакове бяха убити над 180 души и стотици бяха ранени.