Аржентина узакони хомосексуалните бракове
Аржентина узакони хомосексуалните бракове / Reuters

Аржентина стана първата латиноамериканска страна, която разреши еднополовите бракове, предадоха световните агенции. Разрешението беше дадено по време на историческо гласуване в Сената на Аржентина, което беше предавано по телевизиите.

Проектозаконът, позволяващ еднополовите бракове, подкрепян от левоцентристкото правителство на президента Кристина Фернандес де Кирхнер, беше приет с 33 гласа "за" и 27 гласа "против". Това стана след дебати, продължили 15 часа.

"Това е исторически ден", заяви председателят на парламентарната група на управляващата партия Мигел Пичето. Той припомни, че дебатът е започнал вчера, когато Франция честваше националния си празник - Деня на превземането на Бастилията.

"За първи път приехме закон в интерес на малцинствата", допълни Пичето, цитиран от БТА.

Новият закон променя Гражданския кодекс на Аржентина. В него формулировките "съпруг и съпруга" са заменени с термина "страните, сключващи брака". Хомосексуалните семейни двойки могат освен това да осиновяват деца и да имат същите права като хетеросексуалните семейства, тоест социални осигуровки, отпуски по семейни причини и семейни надбавки.

В света еднополови бракове разрешават още Холандия, Белгия, Испания, Канада, Южна Африка, Норвегия, Швеция, Португалия и Исландия.