Улични боеве избухнаха снощи между мексиканските сили за сигурност и членове на мощен наркокартел в град Кулиакан, столица на щата Синалоа, предоха световните агенции.

Силите за сигурност са заловили един от синовете на наркобарона Хоакин Гусман - Ел Чапо, потвърди представител на мексиканското правителство. Смята се, че Овидио Гусман е влиятелна фигура в картела "Синалоа". САЩ го обвиняват в престъпен сговор за разпространение на кокаин, метамфетамини и марихуана.
 


На публикувани в Интернет видеозаписи се вижда, че бойци от националната гвардия и войници са изправени срещу цивилни, вероятно членове на картела "Синалоа", въоръжени с картечници и автоматични пушки.

Наркобосът Ел Чапо предлага да дари богатството си на коренното население на Мексико

Местната медия "Риодосе" съобщи в четвъртък, че тежко въоръжени мъже в камиони стрелят в центъра на Кулиакан, предаде АП. Някои от стрелците използвали снайпери. Входовете на града били блокирани от силите за сигурност със запалени автомобили.
 


През януари 2017 г. Гусман беше екстрадиран в САЩ от Мексико по искане на американските власти. През февруари тази година той беше признат за виновен по всички повдигнати му обвинения. В средата на юли Гусман беше осъден на доживотен затвор и глоба от 12,6 милиарда долара.

Бивш главен прокурор на мексикански щат получи 20-годишна присъда в САЩ за наркотрафиk

Смятан за най-могъщия наркотрафикант в света, за 25 години Гусман е изпратил в САЩ най-малко 1 200 тона кокаин. Въпреки осъждането му, неговата престъпна организация продължава да изпраща по-голямата част от дрогата, която влиза в САЩ, предаде АФП.

По-късно беше съобщено, че 20 осъдени, излежаващи присъди в затвора "Агуаруто" в Кулиакан, са успели да избягат благодарение на уличните боеве, предаде телевизионният канал "Телевиса".
БТА