/ ThinkStock/Getty Images
Бившият главен прокурор на обхванатия от нарконасилие мексикански крайбрежен щат Наярит беше осъден на 20 години лишаване от свобода в американски федерален затвор за ролята си в голяма наркомрежа между Мексико и САЩ, предаде Ройтерс.

Едгар Вейтиа, който беше главен прокурор на Наярит от 2013 до ареста му в Сан Диего през 2017 г. и има двойно гражданство, беше осъден в Ню Йорк. През януари той се призна за виновен за съучастие в производство и разпространение на хероин, кокаин, метамфетамини и марихуана.

В споразумението, което е сключил с американското правителство, Вейтия признава, че е заговорничил с наркокартел, действащ в родния му щат, за да прехвърля тайно хиляди килограми наркотици от Мексико в САЩ за разпространение в района на Ню Йорк.

Американските власти заловиха 5 тона кокаин в подводница

Картелът, замесен в десетки убийства и изтезания, е имал разпространителски групи в Лос Анджелис, Лас Вегас, Охайо, Минесота и Северна Каролина, информира американското министерство на правосъдието в съобщение за присъдата.

Министерството идентифицира въпросната наркомрежа като картел, ръководен преди от Хуан Франсиско Патрон Санчес, наричан Н-2, който беше убит през февруари 2017 г. от мексикански морски пехотинци, които стреляха по него от хеликоптер.

Наркобосът Ел Чапо предлага да дари богатството си на коренното население на Мексико

Групировката, известна още като Белтран Лейва, се отцепи от картела Синалоа и през 2008 г. започна война с него. Синалоа преди беше оглавяван от осъдения през юли на доживотен затвор в САЩ мексикански нарокбарон Хоакин Гусман, наричан Ел Чапо.

Вейтиа беше обвинен, че е злоупотребявал със служебното си положение, за да помага на трафикантите на Н-2 като им осигурява официално разрешение да действат безнаказано в региона му.

Откриха телата на 20 души в Мексико

В замяна на месечни подкупи Вейтиа изпращал служители на реда под негово ръководство да помагат на картела и да вземат на прицел съперничащи трафиканти чрез подслушване и арести, докато съдействат на картела на Н-2 с убийства и други актове на насилие.
БТА