Има заподозрени, че предали на западни тайни служби секретна информация за проекти за руски хиперзвукови оръжия
Трима високопоставени представители на руското ракетно-космическо предприятие "Енергия" бяха арестувани за корупция, предаде АФП, като се позова на Следствения комитет на Руската федерация.
 
Алексей Белобородов - зам.-директорът на компанията, която произвежда пилотираните космически кораби "Союз" и товарните "Прогрес" - и двама негови подчинени са задържани. На тримата са повдигнати обвинения в опит за измама. Следственият комитет отбеляза, че арестите са били извършени в рамките на разследване, водено с "активната помощ" на Федералната служба за сигурност (ФСС).
 
Затвор за четирима, откраднали 23 млн. долара при строежа на руски космодрум

В края на миналия месец Федералната служба проведе няколко обиска, насочени срещу руския космически сектор, в съответствие с разследване за държавна измяна, съобщиха местни медии. Те бяха проведени в Централния научноизследователски институт по машиностроене - главния изследователски институт на руската космическа промишленост, чийто служител Виктор Кудрявцев бе арестуван.
 
Според в. "Комерсант" десетина служители от сектора са заподозрени, че са предали на западни тайни служби секретна информация за проекти за руски хиперзвукови оръжия. В началото на март руският президент Владимир Путин се похвали с нови, по думите му, непобедими хиперзвукови и подводни оръжия, разработени от неговата страна.
БТА