/ ThinkStock/Getty Images
Трима мъже и една жена ще лежат в затвора в Русия за това, че са присвоили 1,3 млрд. рубли (23 млн. долара) при изграждането на космодрума "Восточний".
 
Четиримата, които контролирали или работели за строителни фирми, заедно бяха признати за виновни за присвояване на огромната сума при работата си по този проект, оценяван като символ на националния престиж.
 
Московски съд връчи 8-годишна присъда на Сергей Дегтярев, който контролира строителните фирми, участващи в изграждането на инфраструктура на площадката за изстрелване в отдалечения регион Амур, предаде агенция РИА Новости. Неговата дъщеря, бивш генерален директор на строителна фирма, също е осъдена на четири и половина години затвор. Двама висши служители в нейната компания бяха вкарани в затвора за шест и пет години и половина.
 
Изстреляха успешно ракетата „Союз“ от новия космодрум Восточний (ВИДЕО)

Космодрумът на Русия "Восточиний" е създаден, за да облекчи зависимостта на Москва от изстрелването на ракети от Байконур, който Москва наема от Казахстан. Той символизира стремежа на страната да оцелее в изследването на космическото пространство, но при изграждането на съоръжението се наблюдават редица проблеми със закъснения и неизплатени заплати. Също така има почти непрекъснато технически проблеми.
 
Първото изстрелване на безпилотна ракета през 2016 г. беше забавено, което доведе до публична атака от страна на президента Владимир Путин към представителите на сектора. Второто изстрелване завърши с изгубване на контакт с няколкото сателита на борда.

Отложиха първото изстрелване на ракета от новия руски космодрум Восточний

Бюджетът за строителството на "Восточний" е оценен на 300-400 млрд. рубли (5,3 до 7,1 млрд. долара по текущия обменен курс). От космодрума могат да бъдат изстрелвани ракети "Союз", което означава, че може да бъде използвано за пилотирани полети в бъдеще.

Последният съдебен процес е само един от включващите финансови нарушения по проекта. Миналата година сътрудник на Дегтярев беше осъден на затвор за четири години.
БГНЕС