/ БГНЕС
Президентът на САЩ Джо Байдън е съобщил на бившия държавен глава Барак Обама, че планира да се кандидатира за президент на изборите през 2024 г. Вестник „The Hill“ съобщи това, позовавайки се на свои източници.
 
"Това е последната индикация, че Байдън планира да се кандидатира за втори мандат", отбелязва вестникът. На пресконференция в Брюксел през март настоящият президент вече говори за плановете си да се бори отново за Белия дом.

"Байдън иска да се кандидатира и явно иска да е сигурен, че всички знаят това", казва един от източниците.

Той заяви, че Байдън остава представителят на Демократическата партия, който има най-големи шансове да победи бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, ако бъде номиниран от Републиканската партия. "Той вярва, че е единственият, който може да победи Тръмп", казва източник, запознат със съдържанието на разговора между Байдън и Обама.

Белият дом отказа да коментира разговора, отбелязва вестникът, а съветник на Байдън заяви, че самият президент публично е заявил, че планира да се кандидатира за втори мандат.

Вестникът посочва, че плановете на Байдън да се кандидатира за преизбиране могат да бъдат възпрепятствани от ниския рейтинг. Според неотдавнашно проучване на CNBC, проведено миналата седмица, само 38% от американците одобряват работата на Байдън като президент, а 53% не я одобряват. А само 35% одобряват икономическата му политика. Но изборите през 2024 г. все още са далеч и икономиката може да се промени, казват наблюдателите.

"В допълнение към бурните политически проблеми и ниския рейтинг, възрастта на Байдън също повдига въпроси", посочва вестникът. Байдън е на 79 години и ще навърши 82 години в началото на втория си мандат, ако спечели изборите през 2024 г.
БГНЕС