/ Gulliver/Getty Images
След като обикаля около древен астероид на стотици милиони мили в продължение на почти две години, космически кораб на НАСА тази седмица ще се опита да слезе до коварната, пълна с камъни повърхност и да вземе проба от него, като я върне на Земята, информира Voice of America.

Това трябва да стане във вторник, когато САЩ ще предприемат първия си опит в събирането на материал от астероид , който да бъде върнат на Земята, постижение, изпълнено досега само от Япония.

Изпъстрена с имена, вдъхновени от египетската митология, мисията Osiris-Rex трябва да върне най-малко 60 грама материал от астероида Бенну, най-големият такъв след Луната.

Космическият кораб с размер на ван трябва да кацне в сравнително равния кратер с големина на тенис корт на име Найтингейл - място, сравнимо с няколко места за паркиране тук на Земята. Камъни, големи колкото сгради, се извисяват над целевата зона за приземяване.

"Така че за известна перспектива, следващия път, когато паркирате колата си пред къщата или пред кафене и влезете вътре, помислете за предизвикателството да навигирате Озирис-Рекс в едно от тези места на 200 милиона мили" заяви заместник-ръководителят на проекта на НАСА Майк Моро.

Ако първият опит не даде резултат, Osiris-Rex може да опита отново. Всички събрани проби ще достигнат Земята до 2023 г.

Въпреки че НАСА е върнала праха от комети и частици от слънчев вятър, никога не се е опитвала да вземе проба от един от милионът астероиди в нашата слънчева система досега. Междувременно Япония очаква да получи проби от астероид Рюгу през декември – няколко милиграма - 10 години след връщането на проба от астероида Итокава.
Агенция "Фокус"