Американците чакат словесния двубой Пейлин – Байдън
Американците чакат словесния двубой Пейлин – Байдън / снимка: БГНЕС

Американските избиратели очакват с огромен интерес единствения телевизионен дебат между кандидатите за вицепрезидент на САЩ на Демократическата партия Джоузеф Байдън и на Републиканската партия Сара Пейлин. 90–минутният дебат ще се проведе тази вечер в университета „Вашингтон" в Сейнт Луис, щата Мисури. Очакванията са той да събере по-голяма аудитория, от тази, която събра първият телевизионен дебат между кандидат-президентите Обама и Маккейн.

Словесният двубой между Сара Пейлин и Джоузеф Байдън ще е по теми като финансовата криза, вътрешната и външната политика на Америка. Фокусът на вниманието ще бъде върху Пейлин, която трябва да положи усилия, за да заличи съмненията в собствената си компетентност за вицепрезидентския пост. От три дни тя тренира за дебата, за да не повтори гафове като този, че причините за глобалното затопляне не са от значение.

В интервю за „Скай нюз" на въпрос за Ивицата Газа Сара Пейлин започна да говори за президента на Иран, което според анализатори означава, че тя не знае къде точно се намира Газа. Пейлин подразни съпартийците си и с лековатите си коментари пред Си Би Ес, че вижда Русия от брега на Аляска и че това е много важно за решаването на въпроса за националната сигурност.

Джоузеф Байдън пък е изправен пред други предизвикателства – да надмогне склонността си да прави грешки, да не бъде многословен и агресивен в отношението си към своя опонент.