Джуси Смолет
Джуси Смолет / Gulliver/Getty Images
Актьорът Джуси Смолет, известен с ролята си в американския сериал "Империя", отново бе обвинен от прокуратурата за лъжа, съобщи Асошиейтед прес.

Миналата година той бе обвинен, че е излъгал полицията за расистко хомофобско нападение. Актьорът афроамериканец, който е открит гей, инсценирал сам нападението, за да привлече вниманието към себе си и да се издигне в кариерата.

Джуси Смолет няма да се завърне в сериала „Империя“

Смолет твърдеше, че бил нападнат от двама бели мъже. Впоследствие се оказа, че наел срещу 7000 долара двама мъже от нигерийски произход, които да инсценират нападение срещу Смолет от расистки и хомофобски подбуди.

Полицията установи, че Смолет е лъгал в показанията си и му предяви 16 обвинения, които обаче бързо оттегли без обяснения. Полицията и кметът на Чикаго реагираха остро на решението на прокуратурата от март миналата година. Президентът на САЩ Доналд Тръмп се закани в "Туитър", че ФБР и министерството на правосъдието ще се намесят във връзка с изненадващо оттеглените обвинения срещу актьора.

Прокуратурата сне обвиненията срещу актьора Джуси Смолет

През август миналата година съдия в окръг Кук назначи специален прокурор, който да прецени защо обвинението е оттеглено. Прокурор Дан Уеб имаше за задача да определи и дали е имало опит за повлияване на прокуратурата заради съобщенията за разговори на прокурор Ким Фокс с роднина на Смолет, който бил част от екипа на бившата първа дама Мишел Обама.

Уеб предяви отново шест обвинения срещу Смолет с аргумента, че това е "в интерес на правосъдието" заради детайлите във фалшивите показания на Смолет пред полицията и мащаба на ресурсите, впрегнати от полицията в разследването на случая.

Чикаго заведе дело срещу Смолет миналата година с искане той да възстанови 130 000 долара разходи на полицията за разследването на фалшивия инцидент. Защитата на Смолет обаче опонира, че градът не бива да си възстановява разходите от Смолет, който вече им платил 10 000 долара. Сумата била приета от града като "пълно плащане във връзка с оттегляне на обвиненията срещу него".
БТА