Кабул планира да закупи около един милион барела петрол от Москва, заяви афганистанският министър на промишлеността и търговията Нуриддин Азизи пред РИА Новости.

"Предложихме на Русия около един милион барела, ако тя може да изпрати повече, това не е проблем", каза той.

Министърът добави, че проектът за нефт и газ ще бъде най-важният за афганистанската страна.

Афганистан се интересува от постигане на споразумение за доставки на руски петрол чрез бартер, в случай че Москва се интересува от афганистански стоки, заяви афганистанският министър на промишлеността и търговията.

Reuters: Европейска банка ще обработи плащането за руския петрол към Централна Европа

"Бихме искали да обмислим и възможността за бартерна търговия, при условие че Русия има нужда от някои афганистански продукти", добави Азизи.

Вчера в Москва пристигна делегация на афганистанското министерство на промишлеността и търговията, изпратена от талибанското правителство. Преговорите с руските им колеги са насрочени за 15 и 16 август. Посланикът в Кабул Дмитрий Жирнов заяви, че ще бъдат обсъдени доставките на олио, зърно и слънчогледово масло.

Точно една година след настъплението срещу правителствените сили талибаните навлязоха в Кабул и окончателно поеха контрола над Афганистан. Това се случи на фона на изтеглянето на американските войски от страната. Масовата евакуация на западните граждани и техните афганистански съграждани продължи две седмици и през нощта на 31 август последните американски войски напуснаха летището в Кабул, с което приключи близо 20-годишното военно присъствие на САЩ в Афганистан. В началото на септември талибаните сформираха временно правителство, ръководено от Мохамед Хасан Ахунд, който е под санкциите на ООН от 2001 г. насам. 
БГНЕС